culturele deficit

de huidige globalisering doet de economie bijna ongeremd buiten haar oevers treden. Ze legt haar regels van concurrentie, privatisering of commercialisering op aan samenleving, media, wetenschap en zelfs onderwijs, waar ze dikwijls meer schade dan goed aanrichten.
We zien b.v. hoe de wetenschap via contractonderzoek met de industrie haar waarden van vrij onderzoek en openbaarheid verkoopt.
We merken hoe de pletwals van een westerse economie en cultuur die zich overal opdringt al te dikwijls de talen, levenswijzen en culturen van vele gemeenschappen in verdrukking brengt, van nomaden die niet meer mogen rondtrekken tot oerwoudbewoners die hun bossen gekapt zien.
In een poging dit culturele deficit te keren, keurde de Unesco op 20 oktober 2005 de conventie culturele diversiteit goed zodat landen b.v. hun eigen filmproductie mogen ondersteunen, een forse uitzondering op het principe van vrijhandel.

Languages

 • acvgroot.png
 • dewemo-300x250-edo_010.png

  Nieuws vandaag voor DeWereldMorgen.be

 • WS-COLOR.jpg

  Wereldsolidariteit is de derdewereldorganisatie waar ACV nauw mee samenwerkt, zowel ter ondersteuning van vakbondspartners in het Zuiden als in het samen campagne voeren in België. Samen zetten we in op Waardig Werk, wereldwijd.
  Je kan inschrijven op het WSM e-zine.

 • ITUC.png

  klik hier voor mondiaal nieuws van het Internationaal Vakverbond en schrijf je in op hun nieuwsbrief.